Speedway

Geplaatst op: 05-01-2015

Speedway is een van de meest bekende racevarianten in baansporten. Het is simpelweg een Europese versie van dirttrack. Met name in landen als Duitsland, Polen, Zweden en Groot-Brittannië is deze variant ontzettend populair. Wat bijzonder is aan deze racesport is dat professionals in verschillende nationale competities kunnen rijden, wat betekent dat racers onder meerdere speedwayteams onder contact staan.

De motor

In deze racevariant wordt gereden met een speedway die beschikt over een eencilinder met 500cc machine die slechts beschikt over een enkele versnelling en geen remmen. Hierbij mag niet gereden worden met banden die dikker zijn dan 10 cm doordat men anders teveel vat op de baan zou kunnen krijgen. Daarnaast beschikken de motors over een speciale dirt deflector. Ee dirt deflector is aan de achterkant ingebouwd zodat het opspattend zand laag blijft. Hierdoor kunnen andere racers niet gehinderd worden. Er kunnen 2 soorten motoren worden gebruikt in een race, dat zijn namelijk een Jawa of een GM. Beide motoren lopen in dat geval op de brandstof methanol. Een andere regel waarop streng op gecontroleerd wordt is dat een motor niet meer mag wegen dan 80 kg. Vele zien deze vorm van racen als een gevaarlijke sport, wat ze echter niet altijd weten is dat aan de motor een speciale cut-out-courd is gespannen. Dit koord is gespannen tussen de coureur en de motor. Wanneer de coureur zou vallen wordt automatisch de motor uitgezet.

Wedstrijden

Er wordt gereden in heats van telkens 4 rijders. Het schema waarin men rijdt wordt op een manier ingedeeld zodat iedere rijder tenminste een keer tegen een andere racer rijdt. Wanneer men eindigt als winnaar van deze ronde ontvangt deze 3 punten, de nummer 2 en 3 ontvangen 1 punt en de laatst geëindigde ontvangt geen punten. Na de heats kunnen er halve finales plaatsvinden. In een van de belangrijkste Speedway toernooien genaamd de Speedway Grand Prix wordt gereden in twee halve finales waarbij de 2 beste doorgaan naar de eindfinale. Naast individuele ritten kunnen ook gezamenlijke ritten gereden worden waarbij ieder team beschikt over 2 racers.