Oval racing

Geplaatst op: 05-01-2015

Oval racing is simpelweg wat de naam ook al doet vermoeden; een race in een ovale vorm. Dit is een typische Amerikaanse vorm van autoracen. In Nederland is dat enkel en alleen in Ter Apel in het autosportstadion genaamd 'de Polderputten'. In veel gevallen verschilt het parcours van ondergrond waar men slechts een kant op kan. Officieel dient men tegen de klok in te rijden. Deze racevorm is een gewaardeerde racevorm die veel in Noord-Amerika wordt gereden.

De race is zelf een van de meest voorkomende races in de Verenigde Staten. In 2013 is nog onderzoek gedaan naar het totaal aantal ovalrace tracks en oefenbanen in de Verenigde Staten. Dit kwam uit op een eindtotaal van 1262, waarvan 901 beschikt over een ovale vorm en 683 in de Verenigde Staten vinden plaats op een aardewegen. Enkele welbekende races die plaatsvinden in deze racevorm zijn stock-car racing, open-wheel racing, sprint-car racing , gemodificeerde race auto's races, midget car racing en dirt-track racing. Het bekendste platform is te vinden in Noord-Amerika op de Indianapolis Motor Speedway en de Daytona International Speedway.

De race parcours

De parcours zijn allen ingedeeld op basis van hun grootte, de oppervlakte en de vorm die ze hebben.  De grootte van het parcours kan variëren tot een paar honderd meter tot ongeveer 4 km! De oppervlakte bestaat vaak uit vuil, beton, asfalt. In sommige gevallen wordt een parcours ook gemakkelijk van een combinatie van beton en asfalt. Enkele oval parcours werden in de 20 eeuw werden ook gemakkelijk met hout.

Het officiële parcours bestaat uit twee parallelle rechte stukken die aan elkaar zijn verbonden door twee bochten van 180 graden. Ondanks dat de meeste parcours beschikken over twee radii bochten wordt er ook veel gebruik gemaakt van 90 graden bochten.