Formule 1

Geplaatst op: 05-01-2015

Formule 1, oftewel de FIA Formula One World Championship, is de hoogste klasse van autosport die behaald kan worden volgens de Fédération Internationale de l'Automobile. In deze autosport wordt geracet met voertuigen die een snelheid kunnen bereiken van 300 km/h waarbij de ingebouwde turbo kunnen gaan tot 15.000 toeren per minuut begrensd is. De motoren kunnen een hoger toerental bereiken maar dat is in deze sport verboden. Een zijwaartse versnelling kan in bochten zelfs oplopen tot meer dan 5 G. De prestaties die deze auto's leveren is sterk afhankelijk van de ontwikkelingen / elektronica die in de auto zijn verwerkt. Hierbij wordt met name gekeken naar bijvoorbeeld de aerodynamica, ophanging en de banden.

Het seizoen

Het seizoen van de Formule 1 bestaat uit een scala aan races die de Grands Prix wordt genoemd. Deze races vinden plaats op speciale circuits die zijn ontworpen voor de enorme snelheden die bereden kunnen worden. De resultaten die in een jaar worden bereikt tellen mee in de eindbeoordeling. Uit deze resultaten worden uiteindelijk twee wereldkampioenen bepaald, namelijk een coureur en een voor de constructeurs. Beide moeten in het bezit zijn van de hoogst mogelijke licentie die door de FIA wordt uitgegeven, deze wordt ook wel de superlicentie genoemd. De teams die deelnemen aan een race seizoen zijn in veel gevallen gevestigd in Europa. Dat is tevens de plaats waar de helft van de races ook plaatsvinden. Eerder was dit nog meer, maar in de laatste jaren heeft FIA sterk uitgebreid door Grand Prix te organiseren over de gehele wereld. Dit heeft er tevens toe geleid dat enkele races te vervallen zijn gekomen.

Een immens groot evenement

Ieder jaar weer kijken en miljoenen mensen wereldwijd naar de formule 1. De Formula One Group is onder leiding van Bernie Ecclestone (de bestuursvoorzitter) tevens de bezitter van de commerciële rechten. Dit maakt de sport ook de duurste sport van de wereld. Dit is dan ook de reden dat economische effecten en interne politieke en financiële debatten vaak tot op de details gevolgd worden door de media. Gemiddeld wordt een Grand Prix bekeken door maar liefst 55 miljoen mensen, wat de constructeurs natuurlijk ongelofelijk grote sponsorcontracten oplevert.